Savon Työkone Ky

Tietoa suorakylvöstä

Mitä tarkoitetaan suorakylvöllä ja conservation agriculture eli ca-viljelyllä?

Mitä tarkoitetaan suorakylvöllä?

Suorakylvö tarkoittaa kylvöä muokkaamattomaan maahan tarkoitukseen kehitetyllä kylvökalustolla. Vaikka maata ei muokata edes kylvöhetkellä, on siemenelle silti taattava hyvät ja tasaiset kasvuolot. Parhaiten se onnistuu Great Plains -koneilla.

Great Plains on kehittänyt tehokkaat, patentoidut etuleikkurit (kopioiden käyttö vastoin patenttimääräyksiä muissa koneissa on kielletty), jotka läpäisevät vahvankin kasvipeitteen ja luovat siemenelle pehmennetyn kylvöalustan. Rivien väli jätetään koskematta. Viimeistelty ja tasainen kylvö taataan saattamalla siemenet maahan asti saattoputkella ja painamalla ne oikeaan syvyyteen kumisella seed flap nauhalla noin tuuman levyisenä nauhana, jolloin oraalla on tavallista enemmän kasvutilaa.

Great Plains on Yhdysvaltojen johtava kylvökoneiden valmistaja. Great Plainsin osuus markkinoista on yli 40%.Great Plainsin markkinaosuus kasvaa myös Suomessa ja kaikkialla maailmassa nopeasti.Great Plains valmistaa kylvökoneiden lisäksi ruiskuja, äkeitä, viherrakentamisen laitteita, golfkenttien hoitovälineitä sekä Land Pride maastoajoneuvoja ammatti- ja vapaa-ajan käytöön.

Suorakylvö on osa luonnonmukaista CA-viljelyä.

Mitä CA-viljely on?

Yhdistyneiden Kansakuntien Elintarvike ja Maatalous järjestön määritelmän mukaan CA on viljelymenetelmä, joka säästää, parantaa sekä hyödyntää entistä tehokkaammin olemassa olevia luonnonvaroja kuten peltoa, vettä ja biologisia varoja. Se ei sulje pois ulkopuolisten panosten käyttämistä. Menetelmä edistää ympäristön suojelua samalla, kun maataloustuotantoa voidaan harjoittaa kestävästi.

CA-viljelyn olennaiset piirteet
CA-viljely ei ole
Karjanhoito ja CA-viljely
Nurmia voidaan käyttää rehun ohella maan pintaa peittävänä kasvustona.
CA-viljelyn edut yhteiskunnalle - ympäristö/vesistöt
CA-viljelyn globaalit edut
Menetelmän heikkoudet

Yleisimmät kysymykset

Onko CA-viljely vain suurtilojen menetelmä?

CA-viljelyyn sopivaa kalustoa on myös pienille tiloille, jotka käyttävät eläimiä vetovoimana, ja jopa hyvin pienille tiloille, missä työt tehdään käsin.

Lisääntyvätkö kasvitaudit, kun kasvinjätteet jätetään maan pintaan?

Kasvitautien esiintyminen riippuu ratkaisevasti viljelykierrosta. Yksipuolista viljanviljelyä ei suositella, koska kuten ei perinteisessä viljelyssäkään, se lisää tuholaisriskiä eikä sitä siksi voida pitää CA-viljelynä.

Sopiiko menetelmä vain viljanviljelyyn?

CA-viljely on käytössä vihannesten ja juuresten viljelyssä. Viljojen ja palkokasvien lisäksi menetelmä sopii monien muiden kasvien kuten sokeriruoón, vihannesten, perunan ja juuresten kasvattamiseen. Monivuotisia kasveja, kuten hedelmiä ja viinirypäleitä, voidaan myös kasvattaa käyttämällä CA-menetelmiä.

Toimiiko menetelmä vain tietyillä maalajeilla ja tietyissä oloissa?

CA on käytössä kosteasta tropiikista lähes napapiirille saakka (Suomessa ehkä pohjoisempanakin) ja kaikenlaisilla mailla. Toistaiseksi ainoa alue missä menetelmää ei ole menestyksellä sovellettu, ovat kuivat ja kuumat alueet, missä vedestä on kova puute ja sato jää pieneksi.

Lähde: FAO, Yhdistyneiden Kansakuntien Elintarvike- ja Maatalousjärjestö

Linkkejä:

Savon Työkone Ky
Lappetelänkyläntie 94, 74550 Pörsänmäki
Jouni Poikonen, jouni.poikonen [ ät ] savontyokone.fi, 044 593 9216

Valid XHTML 5.0! Valid CSS!

Webbiriihi